четвъртък, 17 юли 2008 г.

Мтел лъжат с ДДС-то

Става въпрос за неправилно изчисляване на ДДС в полза на Мтел.

Според мен абсолютно умишлено, иначе не бих могъл да обясня грешка която и петокласниците не биха направили.
Според тарифния план на Мтел Релакс/Комфорт. Ето къде самите Мтел обявават цена на минута от 32 стотинки (по точно 0,32 лева). В последствие обаче когато ви съставят фактура необяснимо защо не спазват КЗП и съставят фактурата без ДДС. Според тях цена на минута без ДДС е 27 стотинки или 0,27 лева. В България финансовите изчисления са с точност до стотинка и това изглежда така - 0,27 * 1,2 = 0,324. Махаме 0,4 стотинки защото е с точност до стотинка и всичко изглежда наред. Ако се позагледате малко повече (избягвам думата внимателно защото не е необходима) е видно че Мтел първо събират всичките ви минути, след това ги умножават по 0,27 и върху резултантната сума изчисляват ДДС.

Тук вече се получава че на всеки 2 минути и нещо, почти 3 ви добавят по 1 стотинка. И тя въобще не се унищожава от точността до стотинка понеже стотинката сме я прехвърлили. Обадих се на *88 да поискам обяснение - вдигна ми някой очевидно с образование до 3ти клас, който нито разбра как смятам 20% ДДС с умножение по 1,2, нито разбра как 0,4 стотинки дават някаква разлика.

Ето от последната ми фактура:

М-Тел - М-Тел натоварена часова зона 49:43 13,32; като добавим ДДС 13,32*1,2 = 15,984 (тези 0,4 стотинки тук няма да ги махна защото те пак ги събират с други)

А ето какво би трябвало да бъде - 49:43 * 0,32 = 49 минути * 0,32 + 43 секунди/60 секунди * 0,32 = 15,68 + 0,229 = 15,909 = 15,90; дори и да приемам че трябва да се закръгли - което не трябва става 15,91. или 8 стоинки взети в повече. Така е и с останали редове.

Това на моите фактури прави малко повече от левче всеки месец. Имам 3 номера, така че между 4 и 6 лева всеки месец Мтел ми взима в повече. Мтел тръби че има 2 милиона абонати. От тези 2 милиона абонати нека да има половин милион които да са засегнати като мен с левче на месец - ето ти половин милионче, една никак не малка сума.

Друг е въпроса че ми се пишат разговори между два мои телефона които не са провеждани.

Смятам да загубя известно време в писане на жалби до КЗП и КРС, до КЗП за сумата, а до КРС за неправилното прилагане на тарифата която подлежи на одобрение. Ако някой знае частно лице може ли да подаде жалба в КРС и иска да помогне да я оформим да свирка. След написването на жалбите ще бъде сигнализиран и омбудсмана на републиката.

Засега се въздържам class action lawsuit, просто такива в България не са регламентирани.

14 коментара:

Калфов каза...

Хмм, на 1 милион абонати с договор ;) по 8 стотинки... :) Ехееее са 80 хилки! Както и да се погледне си е измама. Но и Глобул и Вивател го правят по същия начин, така чее

Анонимен каза...

Явно не си на ясно, но ДДС се изчислява върху крайната сума винаги, а не по твоят начин да го смяташ на минута.

Таралеж каза...

Ju, нямам нищо против ДДС да се изчислява накрая, стига да коригират цената на минута без ДДС. Да не говорим че съм частен абонат и във фактурата ми трябвя да има само цени с включено ДДС а не да ми се пресмята отделно.

Калфов, реално не са 8 ст. а идват по стотинка на всеки 2:30. На мен ми е малко над левче. Последните 2 месеца и здраво ми се надписват разговори, но това е трудно доказуемо.

Анонимен каза...

Tи на колко години си?

ДДС се изчислява как то ти казах аз.

А цените се определят без оглед на крайната цена с ДДС, така че за каква корекция ми говориш въобще?

Таралеж каза...

ju
тарифата одобрена от КРС е с цена на минута от 32 стотинки с ДДС. От там нататък си е тяхна грижа да я прилагат правилно.

http://www.mtel.bg/mobiltel/prices/mtel_relax_p.php?

Цена на минута разговор в мрежата на М-Тел: 0,32
Цените са с включен ДДС.

TOP GUN каза...

Абе и аз мисля че ми надписват разговори щото съм на релакс и говора само по 1-2 разговора на месец с абонати извън групата съответно не повече от 2-3 минути и сметката отива на 39лв.
ше ги сменям аз тия нещастници.

SuperCow каза...

Вече те питаха на колко години си.
Аз ще допълня с въпрос знаеш ли изобщо КАК се начислява ДДС?

Първо пишеш "В последствие обаче когато ви съставят фактура необяснимо защо не спазват КЗП и съставят фактурата без ДДС."
Мтел няма какво да спазват на КЗП, защото КЗП е комисия. - т.е. неправилно боравиш с терминология.

Второ - пишеш "Според тях цена на минута без ДДС е 27 стотинки или 0,27 лева"
Не, според тях 0,32 лева с ДДС е 0,266667 лева без ДДС.
Я сега да умножим:
49,43 минути по 0,266667 лв/мин прави 13,181333 лева.
Я да му добавим ДДС:
13,181333 по 1,2 прави 15,8176.
Коментар по тази цифра?
Заб.Ползвам точност до 6 знак след запетаята там, където са повече цифри.

Трето - "Това на моите фактури прави малко повече от левче всеки месец. Имам 3 номера, така че между 4 и 6 лева всеки месец Мтел ми взима в повече. Мтел тръби че има 2 милиона абонати. От тези 2 милиона абонати нека да има половин милион които да са засегнати като мен с левче на месец - ето ти половин милионче, една никак не малка сума."

Тия селски сметки вървят само в кръчмата... Това не са сметки, а съчинения по картинка.

Четвърто - "Друг е въпроса че ми се пишат разговори между два мои телефона които не са провеждани."
Подай жалба да ти се разгледа случая. Безполезно е да си мрънкаш в блога.

Пето - "Смятам да загубя известно време в писане на жалби до КЗП и КРС, до КЗП за сумата, а до КРС за неправилното прилагане на тарифата която подлежи на одобрение. Ако някой знае частно лице може ли да подаде жалба в КРС и иска да помогне да я оформим да свирка. След написването на жалбите ще бъде сигнализиран и омбудсмана на републиката."
Прати жалби до когото си искаш. Отсега ти казвам, че ще загубиш. И то ще е, защото не си прав.
Мтел ти обявяват цена с ДДС, защото така са задължени.
Смятат ти сума на фактура без ДДС, пак защото така са задължени.
И накрая, тъй като не си освободен от ДДС, ти начисляват ДДС върху предишната сума.
Това е.
Отделен въпрос е, че ти грешно си правиш сметките. :)

Анонимен каза...

Много добре казано SuperCow :)

На някой хора космосът им е крив :) Особенно когато са некомпетентни.

Прочетете малко и тогава давайте мнение.

MТel не ви е кварталният магазин да очаквате да ви мами по този начин! Същото важи и за останалите GSM оператори!

Таралеж каза...

supercow

да прав си че съм се объркал. Исках да кажа ЗЗП - всички цени за крайни (частни) потребители физически лица са задължително с начилснено ДДС вътре в цената.

И се бъркаш - ако Мтел начисляваха по 0,266667 лв и след това поставяха ДДС нямаше да имам никакви претенци. Факта е обаче че те начисляват по 0,27 лв. И от там се получава разликата.

Но както знаеш в БГ сметките се извършват с точност до стотинка което 0,266667 * 1,2 = 0,32 и 0,27 * 1,2 = 0,324 (т.е. пак на 0,32) до тук хубаво. Тарифата Релакс/Комфорт внесена в КРС е с цена от 0,32 с ДДС на минута. Понеже Мтел не може да ми начисли минутата по 0,266667 (защото не може да ми начисли по-малко от стотинка) те я начисляват по 0,27 Когато е за 1 минута няма никаква разлика. Проблем идва когато се сумират минутите, умножат се по 0,27 и после по 1,2. Какво се получава тук - на всеки 2:30 по стотника. Средно на месец всичките ми номера имат около 900 минути (сумарно) което прави 3,60 лв в ползва на Мтел.

Хайде сега кажете ми бъркам ли с горното?

Unknown каза...

Abe nie vsichki ste opasna rabota. Otdavna s DDS to ima vrutki...samo che mnogo se sumniavam Mtel da go praviat, zashtoto sa prestijna firma i sa purvi v kraina smetka. Vse niakoi nas ni mami, vse neshto se sumniavame, vse niakoi ni e kriv a nie prqavi. Prosto niamam dumi, vikam da hvurliat tuka edna bomba da ne ni muchta poveche,a i nie tiah.:) Mislia che Mtel biaha mnogo korektni dokato raboteh predi 4-5 godini s tiah. Imaha stratoten key account manager, otgovariash za business grupite i momicheto si vursheshe rabotata otlichno. Taka che molia vi popoleka s hulite.

Vampiric каза...

приятелю аз ще ти дам съвет много простичък, ако пишеш жалба до КЗП не пиши в жалбата Мтел тръби(8 пасаж 3 ред),защото такова дружество няма ИМА САМО Мобилтел ЕАД и кой сега е 3-то класника глупчо :D :) :} ти или човека от *88.
А и да не забравя трябва да научиш български

Svetoslav80 каза...

Според мен таралеж е абсолютно прав. МТЕЛ продават услугата си с крайна цена "на минута", което дава правно основание да се смята, че ДДС трябва да се изчислява/закръгля, за всяка 1 минута, и накрая да се сборува, а не обратно.

Svetoslav80 каза...

Само че тия пари (надчислената сума), това всъщност е ДДС-то, и то отива в държавата, а не в МТЕЛ.

sblmbb каза...

SuperCow и Ju са мега тъпи, или да кажа сляпи , ай ша кажа тъпи и сляпи.
Таралежа е прав и за ддс-то и за измислените разговори. Лично на мен докато бях в америка ми се развали телефона, месец и половина не бях си пускал картата и като се върнах в Българиа имах 120 лева за тоя месец сметка. АКО ШЕШ. Супер крава ше да си от отбора по дебати на Харвард пак неможеш да ме обедиш че това не е така или че не е верно. МТЕЛ лъжат и тва е от много време , имам над 20 познати които са преминали на други оператори поради тая причина..

ПП. Знам че имам правописни грешки.
Знам че имам пунктуационни грешки.
Не ме ебе.

Да спестя малко време на ретардите дето бродят из интернет и когато няма какво друго да кажат наблягат на правописа..