петък, 1 февруари 2008 г.

Homebox от Mtel, или дали мината е ефективна

Преди няколко седмици Мтел  обяви услугата си за домашни абонати - Homebox. Това става точно по времето когато БТК се готви да пусне други играчи в ADSL. Въодишевих се, не толкова от перфектната реклама (приятен бъзик с БТК) колкото от факта че съм на квартира и кутийката може да е на мое име.  Е дада, ама не. След като въртях на шиш едно момче в един офис и една кака от *88 се отказах. От друга страна това е хитър ход, който цели да създаде тапа на пазара за новите "широколоентови" играчи.
 На кратко услугата е една кутйка която ти дава телефон с аналогов апарат, с мобилен и стационарен номер и интернет. Насочена е към домашните потребители. Също както и новите играчи. Дали е подходяща обаче? - Почти всеки вече има мобилен телефон, дори и баба ми. Някои имат и с купища минути, договори и бумащина. 
Когато искам да чуя някой, просто вдигам телефона и се обаждам. А и те знаят че съм аз. И знаят къде да ме намерят. Истината е че колкото и да е удобно да имаш стационарен номер, това е удобно само за входящи обаждания. Хубаво обаче все още няма преносимост на номерата, именно защото Мтел се опъват това да е факт. Те знаят че са големите губещи в случая при мобилните, което още веднъж показва че няма много хляб при стационарните. Смятам че тази услуга няма да е интересна за тези които искат телефон и ни остава само интернет потребителите.
И докато на пазара на интернет големите играчи продават мегабита по 35-40 евро, то за домашните потребители нещата седят различно - имат 4 опции:

1. Ланка. Дават някаква скорост горе долу висока, поне по оферта, около 3-4 мегабита, и около 30-40мегабита, или без ограничение достъп до нелегални ресурси, било чрез dc хъбове, или чрез сървър. Става и без договор, и обикновено е около 20 лева на месец. Извън София и някои от големите градове има ограничение по трафик, обикновено 20GB. Значи Мтел може да се опита за малките градове. Греда! Мтел налагат ограничение на трафика от 5GB и преглагат услугата само в големите градове. Значи тези отпадат. Тук разни възприемащи себе си за "хакери" ще ви отвлекат паролите, снимките и още куп други мизерии ще свършат защото са хлапетии без работа.
2. Местна (в блока например) мрежа, обикновено някой който разбира малко е купил интернет и го продава на 5-6 човека. Излиза около 10-15 лева на месец на човек, и могат да си позволят да платят повече, така че или да нямат лимит, или да е като на ланките. От друга страна е неприятно да си зависим от този при който е сървъра или рутерчето и като забие да нямаш интерет. Да кажем че Мтел имат около 30% шанс тук.
3. БТК ADSL - трагични скорости (споределяне 1:50) иначе обикновено е 2Mbps на хартия, поддръжка 0, но потребители са дисциплинирани, не "точат" глупости като филми и прочее. Има го на най-невероятни места, и се ползва там където друго няма. Струва около 30 лева на месец и е обвързан с договори и с такасата за домашния телефон който не ползваш - около 14 лева. Мтел все още не искат да предлагат на такива места, но все пак смятам че шанса им е пак оптимистично 30%. 
4. През кабелната - почти всеки има кабелна в къщи. Телевизора е основното забавление, дори преди телефона и компютъра, интернета е хубав, стига да не е от Кейбълтел, асиметричен, и много интересно - бавен (1-2Mbps). А не би трябвало! Няма лимити на трафик. Както и ADSL-а е асиметричен, излиза около 35-40 лева но в цената е и кабелната. Да кажем че тук Мтел ще грабнат - 5%.
Други по-дребни и по-едри дразнители:
 - телефонията е с ръчно избиране през кой номер да се обадиш - мобилния или стационарния но с това се живее.
-Получаваш нов стационарен номер - опомнете се бе злеМтел, нали хората само за това си държат БТК-то, така или иначе са ви клиенти. Хората си искат стария номер, и са готови да плащат за това.
- Получаваш и нов мобилен номер. Не може когато си си в къщи при устройството да приемаш разговори на номера на мобилния и да говороиш от телефона към устройството. Или да звъниш с А номер на мобилния си. 
- Интернета е бавничък до 3.6Mbps, вероятно ще развива около 512/640Kbps, и ако това е с ниските закъснения би било добре.
- Не може да си подмишкосате кутийката и да отидете на гости на гаджето/баба ви/готината колежка. За да смените адреса на който работи устройството трябва да отидете в офис, да подпишете анекс, да занесете устройството на новото място и да изберете един телефон. Това последното го правите и при първото пускане и всъщност не е лоша идея. Вярно че услугата е стационарна, но пък достатъчно фирми предлагат сип телефон със стационарен номер който да може да си разнасяш където ти е удобно.
- Не може да си запазите номера. от бтк.
- Интернета е само 5GB, после е по 10 стотинки на мегабайт. Малко е дебелко - таксуват те като за мобилен, а той не е. Поне така се опитват да ни убедят.
- Договори - минимум една година за 25 лева месечно, или 2 години за 20 лева месечно. Има включени минути които така или иначе имаш в телефона и няма да ползваш.
Една много хубаво изглеждаща услуга се оказва просто маркетингов трик за възпиране на конкуренцията. Не толкова че някой ще я ползва колкото ще притисне алтернативките да свалят цените и да работят при почти нулева печалба заради цената на чифта от БТК.


Ако Мтел искат наистина услугата им да се продава и да печелят пари от това съвсем сеиозно им предлагам да си помислят за следното
1. Да може да си местиш кутийката в рамките на града без да ходиш до офис да променяш адреса.
2. Да увеличат включения в пакета трафик от 5GB на 15GB, както и да свалят цената на допълнителният мегабайт от 10ст. на 3ст.
3. Да свалят таксите - 20 лева месечно за едногодишен договор и 18 лева месечно за двугодишен договор. 


За WiMAX няма да говоря по обективни причини - не става нито за телефония, нито за интернет, заради големите закъснения. Всъщност за последното не е толкова лош.


С интерес чакам да видя, ще има ли отговор от кабелните оператори (телевизиите). С DOCSYS 2 имат много добри шансове с малко пари да пуснат много добра услуга, с разумна скорост.

Няма коментари: