петък, 1 февруари 2008 г.

Homebox от Mtel, или дали мината е ефективна

Преди няколко седмици Мтел  обяви услугата си за домашни абонати - Homebox. Това става точно по времето когато БТК се готви да пусне други играчи в ADSL. Въодишевих се, не толкова от перфектната реклама (приятен бъзик с БТК) колкото от факта че съм на квартира и кутийката може да е на мое име.  Е дада, ама не. След като въртях на шиш едно момче в един офис и една кака от *88 се отказах. От друга страна това е хитър ход, който цели да създаде тапа на пазара за новите "широколоентови" играчи.
 



На кратко услугата е една кутйка която ти дава телефон с аналогов апарат, с мобилен и стационарен номер и интернет. Насочена е към домашните потребители. Също както и новите играчи. Дали е подходяща обаче? - Почти всеки вече има мобилен телефон, дори и баба ми. Някои имат и с купища минути, договори и бумащина. 
Когато искам да чуя някой, просто вдигам телефона и се обаждам. А и те знаят че съм аз. И знаят къде да ме намерят. Истината е че колкото и да е удобно да имаш стационарен номер, това е удобно само за входящи обаждания. Хубаво обаче все още няма преносимост на номерата, именно защото Мтел се опъват това да е факт. Те знаят че са големите губещи в случая при мобилните, което още веднъж показва че няма много хляб при стационарните. Смятам че тази услуга няма да е интересна за тези които искат телефон и ни остава само интернет потребителите.




И докато на пазара на интернет големите играчи продават мегабита по 35-40 евро, то за домашните потребители нещата седят различно - имат 4 опции:

1. Ланка. Дават някаква скорост горе долу висока, поне по оферта, около 3-4 мегабита, и около 30-40мегабита, или без ограничение достъп до нелегални ресурси, било чрез dc хъбове, или чрез сървър. Става и без договор, и обикновено е около 20 лева на месец. Извън София и някои от големите градове има ограничение по трафик, обикновено 20GB. Значи Мтел може да се опита за малките градове. Греда! Мтел налагат ограничение на трафика от 5GB и преглагат услугата само в големите градове. Значи тези отпадат. Тук разни възприемащи себе си за "хакери" ще ви отвлекат паролите, снимките и още куп други мизерии ще свършат защото са хлапетии без работа.
2. Местна (в блока например) мрежа, обикновено някой който разбира малко е купил интернет и го продава на 5-6 човека. Излиза около 10-15 лева на месец на човек, и могат да си позволят да платят повече, така че или да нямат лимит, или да е като на ланките. От друга страна е неприятно да си зависим от този при който е сървъра или рутерчето и като забие да нямаш интерет. Да кажем че Мтел имат около 30% шанс тук.
3. БТК ADSL - трагични скорости (споределяне 1:50) иначе обикновено е 2Mbps на хартия, поддръжка 0, но потребители са дисциплинирани, не "точат" глупости като филми и прочее. Има го на най-невероятни места, и се ползва там където друго няма. Струва около 30 лева на месец и е обвързан с договори и с такасата за домашния телефон който не ползваш - около 14 лева. Мтел все още не искат да предлагат на такива места, но все пак смятам че шанса им е пак оптимистично 30%. 
4. През кабелната - почти всеки има кабелна в къщи. Телевизора е основното забавление, дори преди телефона и компютъра, интернета е хубав, стига да не е от Кейбълтел, асиметричен, и много интересно - бавен (1-2Mbps). А не би трябвало! Няма лимити на трафик. Както и ADSL-а е асиметричен, излиза около 35-40 лева но в цената е и кабелната. Да кажем че тук Мтел ще грабнат - 5%.




Други по-дребни и по-едри дразнители:
 - телефонията е с ръчно избиране през кой номер да се обадиш - мобилния или стационарния но с това се живее.
-Получаваш нов стационарен номер - опомнете се бе злеМтел, нали хората само за това си държат БТК-то, така или иначе са ви клиенти. Хората си искат стария номер, и са готови да плащат за това.
- Получаваш и нов мобилен номер. Не може когато си си в къщи при устройството да приемаш разговори на номера на мобилния и да говороиш от телефона към устройството. Или да звъниш с А номер на мобилния си. 
- Интернета е бавничък до 3.6Mbps, вероятно ще развива около 512/640Kbps, и ако това е с ниските закъснения би било добре.
- Не може да си подмишкосате кутийката и да отидете на гости на гаджето/баба ви/готината колежка. За да смените адреса на който работи устройството трябва да отидете в офис, да подпишете анекс, да занесете устройството на новото място и да изберете един телефон. Това последното го правите и при първото пускане и всъщност не е лоша идея. Вярно че услугата е стационарна, но пък достатъчно фирми предлагат сип телефон със стационарен номер който да може да си разнасяш където ти е удобно.
- Не може да си запазите номера. от бтк.
- Интернета е само 5GB, после е по 10 стотинки на мегабайт. Малко е дебелко - таксуват те като за мобилен, а той не е. Поне така се опитват да ни убедят.
- Договори - минимум една година за 25 лева месечно, или 2 години за 20 лева месечно. Има включени минути които така или иначе имаш в телефона и няма да ползваш.




Една много хубаво изглеждаща услуга се оказва просто маркетингов трик за възпиране на конкуренцията. Не толкова че някой ще я ползва колкото ще притисне алтернативките да свалят цените и да работят при почти нулева печалба заради цената на чифта от БТК.


Ако Мтел искат наистина услугата им да се продава и да печелят пари от това съвсем сеиозно им предлагам да си помислят за следното
1. Да може да си местиш кутийката в рамките на града без да ходиш до офис да променяш адреса.
2. Да увеличат включения в пакета трафик от 5GB на 15GB, както и да свалят цената на допълнителният мегабайт от 10ст. на 3ст.
3. Да свалят таксите - 20 лева месечно за едногодишен договор и 18 лева месечно за двугодишен договор. 


За WiMAX няма да говоря по обективни причини - не става нито за телефония, нито за интернет, заради големите закъснения. Всъщност за последното не е толкова лош.


С интерес чакам да видя, ще има ли отговор от кабелните оператори (телевизиите). С DOCSYS 2 имат много добри шансове с малко пари да пуснат много добра услуга, с разумна скорост.

1 коментар:

Unknown каза...

Casino Review - Gambling on the internet?
The Gambling Network, a 메이저 gambling authority that represents gambling 안전 놀이터 모음 operators, was founded in 1999 사설 토토 중독 유니 88 and was 스포츠토토 배당률 계산 벳피스트 established 올인 구조대 in 1999. Today, the Gambling Network has